Σ ε ρ ο τ ο ν ί ν η

Παραστάσεις

Σ ε ρ ο τ ο ν ί ν η *
Ελεύθερη μεταφορά από το ομώνυμο μυθιστόρημα
 του Μισέλ Ουελμπέκ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης & Δέσποινα Αναστάσογλου

Μετά τον πρώτο πετυχημένο κύκλο, νέος κύκλος παραστάσεων στο Bios από τις 14 Νοεμβρίου

12

* Σεροτονίνη: ευφορική ορμόνη.
 Η ορμόνη της ευτυχίας και της καλής διάθεσης.

Το ανατρεπτικό έργο Σεροτονίνη του Μισέλ Ουελμπέκ, ενός από τους πιο δαιμόνιους κι επιδραστικούς σύγχρονους λογοτέχνες, ανεβάζουν σε ελεύθερη μεταφορά στο θέατρο, για πρώτη φορά παγκοσμίως, οι Elephas tiliensis από τις 3 Ιανουαρίου στην Κάμιρο. Μια παράσταση πολλαπλών μέσων, σε συν-σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου, βαθιά υπαρξιακή, ανορθόδοξα ρομαντική, για τις ψευδαισθήσεις και τα αδιέξοδα του σύγχρονου πολιτισμού.

“Απόψε θα περάσουμε πολύ καλά! Απόψε κανείς δεν πεθαίνει από λύπη. Απόψε κανείς δεν θα πηδήξει απ’ το παράθυρο. Πετάξτε τα αντικαταθλιπτικά σας. Σας επιφυλάσσουμε εκπλήξεις. Μια γιορτή. Όχι γενεθλίων. Μια γιορτή επικείμενου θανάτου. Ένα τεράστιο σόου, όπου όλα βγαίνουν στη φόρα. Προσφέρουμε λεμόνια από την Κίνα, κρασιά από την Καλιφόρνια, κρέατα από την Αργεντινή και κίτρινα γιλέκα. Χαμένες αγάπες, λάθη, διαψευσμένες καλοσύνες, τσαλαπατημένα όνειρα, απελπισμένοι έρωτες, προδομένες φιλίες, ενοχές και μεταμέλειες. Όλα απόψε τα ξεχνάμε και αναζητάμε αγνή Σεροτονίνη.”

Ο ήρωας του έργου, ο Φλοράν, ανώτερο στέλεχος στο γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας, εκπαιδευμένος να δομεί τεχνοκρατικά τη ζωή του και να κυριαρχεί στη φύση, στέκεται ηττημένος απέναντι στο μεγαλείο της οδηγούμενος στην κατάθλιψη και τη συναισθηματική στειρότητα. Στα 46 του μόλις χρόνια, μια σκέψη καρφώνεται στο μυαλό του “Έτσι είναι πλασμένοι να ζουν οι άνθρωποι;”. Η νιότη του τελειώνει με τον τρόπο που η παγκοσμιοποίηση αποτελειώνει τη γεωργία και την κτηνοτροφία της Ευρώπης.

 

Σκηνοθεσία – Δραματουργία
:
Σκηνικός χώρος – Κοστούμια:
Φωτισμοί
:
Κίνηση
:
Μουσική, Video, Φωτογραφίες:
Βοηθος σκηνοθέτη:
Επικοινωνία:
Παίζουν:
Μουσικός επί σκηνής:
Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Μαγδαληνή Αυγερινού
Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Σοφία Μαυραγάνη
Θωμάς Μπέλτσιος
Μαρία Γκιώνη
Ευαγγελία Σκρομπόλα
Δημήτρης Αγαρτζίδης, Μαρία Γκιώνη, Μαρία Κωνσταντάκη, Άρης Λάσκος, Τατιάνα Άννα Πίττα / Θεοδώρα Τζήμου. Ενίοτε Special guest: Δήμητρα Βλαγκοπούλου
Θωμάς Μπέλτσιος

 

Η Σεροτονίνη είναι ένα έργο άκρατου κυνισμού, ακραίου χιούμορ και σαρκασμού για την πολιτική παρακμή του σύγχρονου κόσμου, που εξασθενεί το σώμα και την ψυχή. Ματαιωμένοι άνθρωποι σε έναν ματαιωμένο κόσμο, σκληρό, ανελέητο για τους αδύναμους, που δεν τηρεί σχεδόν ποτέ τις υποσχέσεις του. Πατριαρχία, ρατσισμός, ένοπλη βία, διακρίσεις, φυλετικά στερεότυπα, έλλειψη ψυχολογικής υποστήριξης, body shaming. Πυρκαγιές, καταστροφές, πανδημίες. Η φύση εκδικείται. Σε μια παρακμασμένη Ευρώπη καθένας είναι ερήμην δυστυχής. Η κατάθλιψη είναι μια εν δυνάμει συνθήκη, που επιβάλλεται από μια τοξική κοινωνία. Η αρρώστια γίνεται το παιδαγωγικό εργαλείο στον δρόμο για την ευτυχία.
Η Σεροτονίνη των Elephas tiliensis απομονώνει τη στιγμή που η ευτυχία διαφεύγει. Αντλώντας υλικά από το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική και το stand up, ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και η Δέσποινα Αναστάσογλου δημιουργούν την πιο βαθιά υπαρξιακή τους παράσταση, μια ανθρώπινη εγκατάσταση για έναν κόσμο εγκατάλειψης χωρίς αλληλεγγύη, με μεταλλαγμένα προϊόντα και μεταλλαγμένους ανθρώπους. Αρκεί άραγε να πιστεύει κανείς στην αγάπη, για να πάψει να καταστρέφει κάθε της μορφή;

“Ένα μικρό λευκό οβάλ δισκίο με μια τομή στη μέση.
 Δεν δημιουργεί, δεν μεταμορφώνει.[…] Δεν δίνει καμία μορφή ευτυχίας, ούτε πραγματική ανακούφιση, έχει μια άλλη λειτουργία. Μετατρέπει τη ζωή σε μια σειρά από τυπικότητες. Σε ξεγελάει. Και έτσι βοηθά τους ανθρώπους να ζουν ή τουλάχιστον να μην πεθάνουν για ένα διάστημα.
 Ο θάνατος όμως πάντα επιβάλλεται, τα μόρια αποσυντίθενται και συνεχίζουν την προδιαγεγραμμένη τους πορεία. Είναι αναμφίβολα πιο γρήγορη για εκείνους που ποτέ δεν αντιμετώπισαν κατάματα τον κόσμο, για εκείνους που δεν αγάπησαν και δεν αγαπήθηκαν, για εκείνους που πάντα ήξεραν ότι δεν την παλεύουν τη ζωή. Εκείνοι και είναι πολλοί, δεν έχουν να μετανιώσουν για τίποτα. 
Εγώ δεν είμαι αυτή η περίπτωση.”

Ο Φλοράν παρατηρώντας ένα χάπι σεροτονίνης.

 

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών.

Το μυθιστόρημα Σεροτονίνη του Μισέλ Ουελμπέκ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Bios

Πειαραιώς 84

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Από 14 Νοεμβρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2023 κάθε Δευτέρα, Τρίτη
Ώρα: 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

18€ κανονικό, 14€ φοιτητικό, άνω των 65, ΑμΕΑ, 65+

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

viva.gr, 11876, WIND, Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία, Viva Spot Τεχνόπολης Αθηνόραμα.gr, Yoleni’s Greek Gastronomy Center

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ από τον Covid 19

Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας η Κάμιρος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας και οι κανονισμοί λειτουργίας της συμμορφώνονται με την τρέχουσα νομοθεσία. Η είσοδος στον χώρο για την παράσταση Σεροτονίνη θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την είσοδο σε αμιγείς κλειστούς χώρους. Συγκεκριμένα, οι θεατές θα εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή [β] πιστοποιητικού νόσησης, που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, επιδεικνύοντας αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα παραπάνω. Τα προαναφερθέντα πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118) Covid Free GR. Εναλλακτικά, εφόσον ο αλλοδαπός προέρχεται από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πιστοποιητικά επιδεικνύονται σε έγχαρτη μορφή. Οι παραπάνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και πάνω. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή του κηδεμόνα. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

Σύνδεσμοι:
Πρώτη παρουσίαση από την Αργυρώ Μποζώνη στη Lifo

Κριτική της Τώνιας Καραόγλου στο Αθηνόραμα

Συνέντευξη της Μαρίας Κωνσταντάκη στη Στέλλα Χαραμή και στο monopoli.gr

Kριτική του Νίκου Ξένιου στο bookpress

Πρώτες φωτογραφίες της παράστασης από το elculture.gr

Συνέντευξη της Μαρίας Κωνσταντάκη στην Αναστασία Σταθά και στο elculture.gr

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη θεατρική μεταφορά της “Σεροτονίνης” | athinorama.gr | Μαρία Κρύου

Η Μαρία Κωνσταντάκη μιλάει στον Χρήστο Τζίφα και στην Αυγή

Ο Θωμάς Μπέλτσιος στο rejected.gr

Η «Σ ε ρ ο τ ο ν ί ν η» στο θέατρο | Η ομάδα Elephas tiliensis εμπνέεται από το αιρετικό μυθιστόρημα του Μισέλ Ουελμπέκ για μια παράσταση με υπαρξιακό αίτημα | Από τον Γιώργο Νάστο στο Tovimagr

Αυτό τ’ αγόρι -με τα μάτια τα μελιά- κατά κόσμον Άρης Λάσκος είναι υπέροχο πάνω και κάτω απ’ τη σκηνή και εδώ με σαφώς ανεβασμένη Σεροτονίνη τα λέει ωραία στο CultureNow.gr.

Ο Άρης Λάσκος στον Χρήστο Τζίφα στην Αυγή.

bebop.gr | Συνέντευξη στην Ελένη Κασούρα των Δέσποινα Αναστάσογλου και Δημήτρη Αγαρτζίδη

Η Θεοδώρα Τζήμου μιλάει στην Διονυσία Μαρίνου και TA NEA για τη Σε ρ ο τ ο ν ί ν η του Μισέλ Ουελμπέκ από τους Elephas tiliensis στην Κάμιρος.

Ο Άρης Λάσκος στο rejected.gr

Η Μαρία Κωνσταντάκη μιλά για εκρήξεις σεροτονίνης στον Αλέξανδρο Κολυρτη και το zappit.

Μια πολύ ουσιαστική συζήτηση της Θεοδώρας Τζήμου με την Γεωργία Οικονόμου με αφορμή την Σ ε ρ ο τ ο ν ί ν η στο News 24/7

Η Αθήνα Κακλαμάνη είδε την παράσταση και γράφει στο Θεατρο.gr

Ο Γιώργος Χριστόπουλος είδε την παράσταση και γράφει στα theatrikaprogrammata.gr

Η Λουίζα Σολομών-Πάντα είδε την παράσταση και γράφει στο Popaganda

Η Ευδοκία Βαζούκη είδε την παράσταση και γράφει στο monopoli.gr

Φωτογραφίες της παράστασης από την Αναστασία Γιαννάκη

IMG_2170

IMG_1563

97B90A36-F6B8-4F0A-A446-A0C45B2D80C0

IMG_1552

IMG_1903

IMG_2113

IMG_2205

IMG_1945

IMG_0297

IMG_0346

IMG_0425

IMG_0627

IMG_0559

IMG_0126

IMG_0042

IMG_0017

IMG_0566

IMG_0456

IMG_9532

IMG_9621

IMG_9635

IMG_9845

IMG_9907