Άνθρωποι και Ιστορίες – Ένα πενθήμερο εργαστήριο θεάτρου στο Αμπελοχώρι της Πίνδου

Εργαστήρια

Άνθρωποι και Ιστορίες
Πενθήμερο εργαστήριο θεάτρου στο Αμπελοχώρι της Πίνδου.
18-22 Αυγούστου 2023
Mε τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου.

IMG_5375

«Υπάρχει κάτι σ’αυτό που ονομάζουμε ιστορία, αφήγηση, που θα συνεχίζεται πάντα. Δεν πιστεύω πως οι άνθρωποι θα κουραστούν ποτέ να λένε ή να ακούν ιστορίες.» J.L.Borges



Στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού για τη στήριξη της Άυλης Κληρονομιάς η ομάδα Elephas tiliensis διοργανώνει πενθήμερο εργαστήριο θεάτρου με επίκεντρο ιστορίες των κατοίκων και βλάχικα παραμύθια της περιοχής.
Αν απογυμνώσουμε το θέατρο από τα φώτα, τα σκηνικά, τα κοστούμια, τη σκηνοθεσία, αυτό που μένει είναι οι άνθρωποι και οι ιστορίες. Οι άνθρωποι και οι ιστορίες που έρχονται από τα βάθη των αιώνων και μεταφέρονται κυκλικά με νέες μορφές από γενιά σε γενιά. Με τις ιστορίες αυτές ταυτιζόμαστε και δημιουργούμε το δικό μας παρόν και το δικό μας μέλλον.
Ποιές ιστορίες προκύπτουν όταν μια ομάδα ανθρώπων απομονώνεται σε περιοχές που ακόμη και σήμερα μένουν απομονωμένες από την τεχνολογία και από αυτό που ονομάζουμε σύγχρονο πολιτισμό; Και πώς οι ιστορίες αυτές φτιάχνουν μια δραματουργία που μπορεί ενδεχομένως να παρασταθεί σκηνικά που να φέρει τον τόπο και τον κόσμο που γεννήθηκαν; Πώς μεταφέρονται οι ιστορίες και τα βιώματα; Ποιά ανάγκη γεννά την ιστορία που αποτυπώνεται την εκάστοτε στιγμή; Πώς μπορούν αυτές οι ιστορίες να γεννήσουν ένα έργο που προορίζεται να παρασταθεί στη σκηνή;

Η ομάδα Elephas tiliensis επιθυμεί να επιστρέψει στην πηγή του θεάτρου και να ανιχνεύσει τη στιγμή, την ιστορία, την ιστορία μέσα στο φυσικό της περιβάλλον, την ιστορία που μας συνδέει με τον πρώτο εαυτό μας.

Οι συμμετέχοντες για ένα πενθήμερο θα μείνουν στο ορεινό Αμπελοχώρι της Πίνδου. Τις μέρες αυτές θα συμβιώσουν και θα μοιραστούν ιστορίες με τους ντόπιους, θα μελετήσουν το βλάχικο γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής, θα δουλέψουν το φυσικό και το σκηνικό σώμα μέσω της τεχνικής Alexander και θα ερευνήσουν τη γέννηση της δραματουργίας μέσα από αληθινές ιστορίες και την υποκριτική εμπλοκή μέσα από το βίωμα.



Οι Elephas tiliensis με ενεργό ενδιαφέρον για τη δραματουργία και την ανάπτυξη μιας βιωματικής συνθήκης του θεατή με τον δημιουργό την ώρα της σκηνικής εμπειρίας αναζητούν τον τρόπο που μπορεί να εμπλακεί ο σημερινός θεατής, ο οποίος βομβαρδίζεται από μια σωρεία πληροφοριών, σε μια θεατρική συνθήκη που μπορεί να τον συγκινήσει, να τον ταρακουνήσει, να τον κάνει να αναστοχαστεί πάνω στη δική του ζωή. Στόχος είναι ο ενεργός ερμηνευτής και ο ενεργός θεατής, που μαζί δημιουργούν με το κείμενο και την παράσταση. Μαζί δημιουργούν μια κοινή εμπειρία.


ΔΙΑΡΚΕΙΑ

18 έως 22 Αυγούστου 2023

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Παρασκευή 18 Αυγούστου:
Άφιξη
17.00-21.00: Εισαγωγικό Εργαστήριο

Σάββατο 19 έως και Τρίτη 22 Αυγούστου
09.00-10.30: Τεχνική Alexander
Διάλειμμα
11.30-13.30: Εργαστήριο
Φαγητό και ξεκούραση
16.30-21.00: Εργαστήριο

Τετάρτη 23 Αυγούστου
Αναχώρηση

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Αμπελοχώρι Τρικάλων – ttps://maps.app.goo.gl/7R6uEt7fV7vKfYU39?g_st=ifm

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έως τις 30 Ιουλίου 2023

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.