“Η Κυρά της θάλασσας” του Χένρικ Ίψεν | Εργαστήρι υποκριτικής

Εργαστήρια

P80324-163115

Εργαστήριο υποκριτικής με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και την Δέσποινα Αναστάσογλου

Η Χίλντε Βάνγκελ, κόρη φαροφύλακα, ζει μια καταπιεσμένη ζωή με τον γιατρό σύζυγό της, μια κατ’ ανάγκη επιλογή, και τις δύο του κόρες από τον προηγούμενό του γάμο σε έναν τόπο αποκλεισμένο και ασφυκτικό. Αισθάνεται φυλακισμένη και ονειρεύεται τη θάλασσα. Ο ξαφνικός ερχομός ενός ξένου ανασύρει επιθυμίες και απωθημένα. Η αποκάλυψη ενός παλιού έρωτα με έναν θαλασσινό, σύμβολο ελευθερίας παρά προσωποποίηση του ιδανικού έρωτα, κλονίζει τον εύθραυστο ψυχισμό της. Το δίλλημα του ατόμου ανάμεσα στην προσωπική αλήθεια και την κοινωνική καταπίεση προβάλλει, όπως και σε άλλα έργα του συγγραφέα.
Το εξαιρετικό έργο του Χένρικ Ίψεν “Η κυρά της θάλασσας” δίνει το έναυσμα για την ενασχόληση με ένα θέατρο που φανερώνει στον ερμηνευτή όλα τα πεδία επεξεργασίας, διανοητικής και συναισθηματικής, που μπορούν να χτίσουν την τεχνική του και να ελευθερώσουν τον φαντασιακό του χώρο. Θα εργαστούμε πάνω στην επικοινωνία και στην κατανόηση του λόγου, ενώ θα ασχοληθούμε και με την παραγωγή κειμένου και τη γέννηση του συνειρμού. Ποιά ανάγκη με ωθεί να μιλήσω; Πότε ακούω και απευθύνομαι πραγματικά στον συμπαίκτη μου; Πως η μέσα σκέψη μορφοποιείται σε λέξη και απευθύνεται;
Ερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο ο ερμηνευτής συστηματοποιεί τα μέσα του και διευρύνει τα όριά του προκειμένου να συνδεθεί με τους όρους και τις έννοιες του κειμένου. Η λέξη και το κείμενο -ως σύνολο λέξεων- εμπεριέχει τον χώρο της ερμηνείας, της προσωπικής εμπλοκής και της ελευθερίας του ερμηνευτή. Η άσκηση πάνω στο κείμενο, η σωματοποίηση των εννοιών του και η αναζήτηση της συγκινησιακής του ταυτότητας αποτελούν τα ζητούμενα του εργαστηρίου. Ο λόγος γίνεται το όχημα για να βρεθεί το σώμα και η δράση, ενώ ανοίγει την επικοινωνία με τον φαντασιακό ήρωα που ενυπάρχει στον καθένα μας.
Το εργαστήριο διανύει την όγδοη χρονιά λειτουργίας του. Έχουμε δουλέψει πάνω σε κείμενα Ντοστογιέφσκυ, Μολιέρου, Μπόρχες, Σοφοκλή, Τσέχοφ, Μπέκετ, Σαίξπηρ. Οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες. Μελετάμε όλα τα στάδια της υποκριτικής λειτουργίας, μελέτη του κειμένου, σωματικές ασκήσεις, ασκήσεις λόγου, υποκριτικές ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς. Μέσω της διαδικασίας αυτής συλλέγουμε το υλικό που θα αποτελέσει την παράσταση, καθώς η παρουσίαση στο κοινό ολοκληρώνει την διαδικασία. Πολύ συνειδητά το εργαστήριο κάθε χρονιά αποτελείται τόσο από επαγγελματίες ηθοποιούς, όσο κι από ερασιτέχνες καθώς η ζύμωση αυτή είναι πολύ δημιουργική, αποκαλυπτική και βοηθητική και για τις δυο πλευρές.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, καθώς και σε σπουδαστές δραματικών σχολών.

Το εργαστήριο ολοκληρώνει τον κύκλο του με μια σειρά παραστάσεων τον Ιούνιο του 2018 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Οκτώβριος 2017 – Ιούνιος 2018

ΈΝΑΡΞΗ Β’Κύκλου

10 Φεβρουαρίου 2018

Κάθε Σάββατο: 16.00- 20.00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Έως τις 02 Φεβρουαρίου 2018

IMG_2660

IMG_2668

fullsizeoutput_16e8

IMG_2735

fullsizeoutput_16bd

IMG_2492

fullsizeoutput_16f5

fullsizeoutput_16b1