Σώμα και φωνή μέσω της τεχνικής Alexander

Alexander Technique, Εργαστήρια

Διήμερο Εργαστήριο για την αναπνοή και τη φωνή μέσω της τεχνικής Alexander
με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου
16 & 17 Δεκεμβρίου στο Botanique studio/69 | 16.00-20.00

354230273_1611471319342707_1350268869678188089_n

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στην εύρεση του σωματικού ήχου, στην ανακάλυψη της αληθινής μας φωνής και στη συνειδητοποίηση του πόσο αλληλένδετη είναι η φωνή με το σώμα μας μέσω της πρακτικής της τεχνικής Alexander και μέσα από σωματικές, φωνητικές και αναπνευστικές ασκήσεις.
Το εργαστήριο περιλαμβάνει τεχνικές χαλάρωσης, καθώς και δυναμικές σωματικές ασκήσεις, ενώ στοχεύει σε μια χαλαρή ενεργοποίηση του σώματος προκειμένου ο ήχος να είναι ανοιχτός και ελεύθερος, τόσο στην καθημερινή χρήση της φωνής, όσο και σε ειδική χρήση της από ηθοποιούς, τραγουδιστές, παιδαγωγούς κτλ. Με την τεχνική αυτή αποφεύγουμε κακώσεις των φωνητικών χορδών και καταπόνησή τους, ενώ ανακαλύπτουμε την πραγματικό μας ήχο, επαναπροσδιορίζουμε την φυσική μας αναπνοή και διευρύνουμε τις δυνατότητες της φωνής μας. Παράλληλα, χρησιμοποιούμε το τραγούδι ως μέσο για την εφαρμογή των φωνητικών ασκήσεων, προκειμένου να αφομοιωθεί η ελεύθερη φωνοπαραγωγή ως μια συνειδητή καθημερινή λειτουργία. Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις, ενώ απευθύνεται τόσο σε ερασιτέχνες όσο και σε επαγγελματίες φωνοπαραγωγούς. Στο εργαστήριο φοράμε άνετα ρούχα.

Alexander technique – τι είναι
Η Τεχνική Αλεξάντερ επανεκπαιδεύει νευρομυϊκά τον οργανισμό, ώστε να αποφορτίζεται απο τις συρρικνώσεις που δημιουργεί η συνήθης χρήση του. Η τεχνική εμπνεύστηκε και αναπτύχθηκε από τον Frederick Mathias Alexander και διαδόθηκε τον τελευταίο αιώνα σε ολόκληρο τον κόσμο. Κάθε άνθρωπος με τη βοήθεια ειδικευμένου/ης δασκάλου/ας της τεχνικής μπορεί να επανεκπαιδεύσει το σώμα του, προκειμένου να απαλλαγεί απο τις συνέπειες της κακής χρήσης (πόνοι, περιορισμοί στην κίνηση, μη ωφέλιμα ψυχονοητικά μοτίβα) και να αναπτύξει μία νέα σχέση με την κίνηση, το σώμα και τη σκέψη του.

Τεχνική Αλεξάντερ και φωνητική παραγωγή
Οι μουσικοί έχουν απόλυτη επίγνωση ότι οι ίδιοι είναι ένα όργανο το οποίο παίζει ένα άλλο όργανο, πράγμα που ισχύει κυρίως για τα άτομα που τραγουδούν, καθώς το δικό τους όργανο, αυτό του φωνητικού μηχανισμού, είναι αναπόσπαστο μέρος του εαυτού τους. Οι τραγουδιστές/-στριες αναζητούν την τεχνική Αλεξάντερ κυρίως για δύο λόγους: πόνος και περιορισμοί στην τεχνική. Η τεχνική μπορεί να βοηθήσει τον τραγουδιστή/-ρια να ελευθερωθεί από τον πόνο που προκαλείται κατά την φωνητική παραγωγή και μπορεί να βοηθήσει το άτομο να πάει την τεχνική του τραγουδιού σε ένα επίπεδο που ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι θα ήταν δυνατό. Οι βασικές αρχές της τεχνικής Αλεξάντερ μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να έχει επίγνωση και να μπορεί να περιορίσει τα συνήθη νευρομυϊκά και ψυχονοητικά μοτίβα που εμποδίζουν την ελευθερία της φωνής κατά την ομιλία και το τραγούδι. Μαθαίνοντας να χρησιμοποιεί καλύτερα το σώμα και τον εαυτό ως όλον, η τεχνική το βοηθά να κινείται καλύτερα, να τραγουδάει καλύτερα και να αναπνέει με μεγαλύτερη ελευθερία.

Η τεχνική Αλεξάντερ μπορεί να βοηθήσει:
• στην αναπνοή
• στη ζωτική ικανότητα
• στην υγιή φωνητική παραγωγή
• στη δημιουργική έκφραση
• στις μυϊκές εντάσεις στο σαγόνι και στη γλώσσα
• στην επέκταση του εύρους της φωνής
• στο σκηνικό άγχος
• στο ψυχικό σθένος
• στην αυτοπεποίθηση

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Σάββατο & Κυριακή 16 & 17 Δεκεμβρίου 2023
ΩΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 16.00-20.00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ
[email protected]

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ έως τις 14 Δεκεμβρίου 2023

ΚΟΣΤΟΣ
100 € με εξόφληση έως τις 15 Δεκεμβρίου, ή 80 € με εξόφληση έως και τις 7 Δεκεμβρίου (early bird)

Τα μαθήματα γίνονται στο Botanique studio/69 | Μετρό Κεραμεικός