Κυμβελίνος του Σαίξπηρ @ΚΕΤ |2014/15

Workshops

Κυμβελίνος του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Elephas tiliensis

Το εργαστήριο του “Κυμβελινου” σε ένα κύκλο work in progress παρουσιάσεων στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων την περίοδο 2015/16.

Κυμβελίνος” του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
Ένα σκοτεινό παραμύθι με αίσιο τέλος: ο έρωτας του Πόστουμου και της Ιμογένης που δοκιμάζεται και τραυματίζεται, ένας παράλογος αδυσώπητος πόλεμος, η πάλη του κακού με το καλό.
Η Ιμογένη, κόρη του Βρετανού βασιλιά Κυμβελίνου, παρά την επιθυμία του πατέρα της παντρεύεται τον χαμηλής καταγωγής Λεονάτο Πόστουμο, αντί του Κλότεν, του γιου της δεύτερης συζύγου και Βασίλισσας του Κυμβελίνου, μιας μοχθηρής γυναίκας που τον έχει μετατρέψει σε πιόνι της. O Κυμβελίνος εξορίζει τον Πόστουμο στην Ιταλία, όπου γνωρίζει τον Ιάκιμο. Ο Iάκιμος πιστεύει πως όλες οι γυναίκες είναι εκ φύσεως ακόλαστες, γι’ αυτό βάζει στοίχημα με τον Πόστουμο ότι θα καταφέρει να ξελογιάσει την Ιμογένη. Με δόλια μεσα καταφέρνει να πείσει τον Πόστουμο ότι η γυναίκα του είναι άπιστη και έτσι αυτός αποφασίζει να τη σκοτώσει. Ένα γαϊτανάκι συμπτώσεων και παρεξηγήσεων θα οδηγήσει σε ευτυχές τέλος.

Ο «Κυμβελίνος» ανήκει, μαζί με την «Τρικυμία», τον «Περικλή» και το «Χειμωνιάτικο παραμύθι», στις «μυθιστορίες», έργα της ωριμότητας του ελισαβετιανού δραματουργού, που χαρακτηρίζονται από το στοιχείο του φανταστικού και του απίθανου και σχοινοβατούν ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό, υπογραμμίζοντας έτσι την αντιφατική υπόσταση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Έργο της ωριμότητας του συγγραφέα που ακροβατεί ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία είναι ένα ποιητικό κείμενο που δίνει το έναυσμα για την ενασχόληση με ένα θέατρο λόγου που φανερώνει στον ερμηνευτή όλα τα πεδία επεξεργασίας, διανοητικής και συναισθηματικής, που μπορούν να χτίσουν την τεχνική του και να ελευθερώσουν τον φαντασιακό του χώρο.
Στο επίκεντρο του εργαστηρίου είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ερμηνευτής συστηματοποιεί τα μέσα του και διευρύνει τα όριά του προκειμένου να συνδεθεί με τους όρους και τις έννοιες του κειμένου. Η λέξη και το κείμενο -ως σύνολο λέξεων- εμπεριέχει τον χώρο της ερμηνείας, της προσωπικής εμπλοκής και της ελευθερίας του ερμηνευτή. Η άσκηση πάνω στο κείμενο, η σωματοποίηση των εννοιών του και η αναζήτηση της συγκινησιακής του ταυτότητας αποτελούν τα ζητούμενα του εργαστηρίου. Ο λόγος γίνεται το όχημα για να βρεθεί το σώμα και η δράση, ενώ ανοίγει την επικοινωνία με τον φαντασιακό ήρωα που ενυπάρχει στον καθένα μας.
Το εργαστήριο αποτελούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιοί.
Με τον “Κυμβελίνο” ολοκληρώθηκε η πέμπτη χρονιά λειτουργίας του, ενώ φέτος ανοίγει ένας νέος κύκλος εργαστηρίων πανω στον “Μισάνθρωπο” του Μολιέρου.
Ο “Κυμβελινος” θα ανοίγει τις πόρτες του στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.
Για τις ακριβείς ημερομηνίες μπορειτε να ενημερώνεστε απο την ιστοσελίδα μας www,elephastiliensis.gr, καθώς και απο την σελίδα μας στο Facebook -Elephas tiliensis.

Συντονιστές: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Συμμετέχουν οι : Παναγιώτα Βαρελά, Ματίνα Ζαφείρη, Μαρία Κοντογούρη, Κάτια Καντούρη, Γεωργία Μούλου, Ιωάννα Μπογδάνου, Αλίκη Πατσού, Μαριλένα Ρούσσου
Σκηνογραφική & Ενδυματολογική επιμέλεια: Ερμίνα Αποστολάκη

IMG_0409
IMG_1910
IMG_1916
IMG_1867
IMG_1874