Το Σώσε | Εργαστήρι υποκριτικής 2019/20

Εργαστήρια

Το Σώσε του Μάικλ Φρέιν είναι το αντικείμενο εργασίας του εργαστηρίου υποκριτικής της ομάδας Elephas tiliensis για την περίοδο 2019/20.

Εργαστήριο υποκριτικής με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και την Δέσποινα Αναστάσογλου.

367761493_845435807195849_6976097463438260550_n

Ανεβαίνουν σκάλες, κατεβαίνουν σκάλες, πόρτες ανόιγουν, πόρτες κλείνουν, οι ηθοποιοί ξεχνούν τα λόγια τους, ο σκηνοθέτης είναι έξω φρενών, τα κοστούμια ξηλώνονται, οι σαρδέλες, οι ανθοδέσμες και τα τσεκούρια δεν είναι ποτέ στη θέση τους και μέσα σε αυτό το αλαλούμ μας προσκαλούν στα παρασκήνια μιας θεατρικής παράστασης. Εκεί που ο καθένας ψάχνει τον ρόλο του, εκεί χάνει τη λογική του και σαν παιδί από την αρχή ξαναζεί όλους τους ρόλους της ζωης του.
Μπαίνουμε στο θέατρο και γινόμαστε παιδιά, πιο αληθινοί ενήλικες από τους αληθινούς. Η κλασική αυτή φάρσα είναι το πεδίο της φετινής μας εργασίας.
Στο Σώσε βλέπουμε το θέατρο από την μεριά που δεν θα δει ποτέ ο θεατής.
Το Σώσε, ένα έργο ύμνος στο θέατρο, δίνει το έναυσμα για την ενασχόληση με ένα θέατρο που ελευθερώνει στον ερμηνευτή όλα τα πεδία επεξεργασίας, διανοητικής και συναισθηματικής, που μπορούν να χτίσουν την τεχνική του και να ελευθερώσουν τον φαντασιακό του χώρο. Θα εργαστούμε πάνω στην έννοια του κωμικού και του ρυθμού. Τί είναι ρυθμός; Τί είναι χιούμορ; Πώς πετυχαίνω το απροσδόκητο της ζωής που γίνεται αστείο και τραγικό μαζι; Ποιά μέσα σκέψη, ποιό μέσα τέμπο μορφοποιείται σε λέξη και απευθύνεται;
Ερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο ο ερμηνευτής συστηματοποιεί τα μέσα του και διευρύνει τα όριά του προκειμένου να συνδεθεί και να ελευθερωθεί από τους όρους και τις έννοιες του κειμένου. Η λέξη και το κείμενο -ως σύνολο λέξεων- εμπεριέχει τον χώρο της ερμηνείας, της προσωπικής εμπλοκής και της ελευθερίας του ερμηνευτή. Η άσκηση πάνω στο κείμενο, η σωματοποίηση των εννοιών του και η αναζήτηση της «συγκινησιακής» του ταυτότητας αποτελούν τα ζητούμενα του εργαστηρίου. Ο λόγος γίνεται το όχημα για να βρεθεί το σώμα και η δράση, ενώ ανοίγει την επικοινωνία με τον φαντασιακό ήρωα που ενυπάρχει στον καθένα μας.
Το εργαστήριο διανύει την δέκατη χρονιά λειτουργίας του. Έχουμε δουλέψει πάνω σε κείμενα Μολιέρου, Μπόρχες, Σοφοκλή, Τσέχοφ, Μπέκετ, Σαίξπηρ, Ίψεν. Οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες. Μελετάμε όλα τα στάδια της υποκριτικής λειτουργίας, μελέτη του κειμένου, σωματικές ασκήσεις, ασκήσεις λόγου, υποκριτικές ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς. Μέσω της διαδικασίας αυτής συλλέγουμε το υλικό που θα αποτελέσει την παράσταση, καθώς η παρουσίαση στο κοινό ολοκληρώνει την διαδικασία. Πολύ συνειδητά το εργαστήριο κάθε χρονιά αποτελείται τόσο από επαγγελματίες ηθοποιούς, όσο κι από ερασιτέχνες καθώς η ζύμωση αυτή είναι πολύ δημιουργική, αποκαλυπτική και βοηθητική και για τις δυο πλευρές.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, καθώς και σε σπουδαστές δραματικών σχολών.
Το εργαστήριο ολοκληρώνει τον κύκλο του με μια σειρά παραστάσεων τον Ιούνιο του 2020 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Οκτώβριος 2019 – Ιούνιος 2020
Κάθε Σάββατο: 16.30 – 19.30

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2019

Τα μαθήματα γίνονται στο Moksa studio | Μετρό Μοναστηράκι