Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων | Εργαστήρι υποκριτικής 2021 | Elephas tiliensis

Εργαστήρια

Η “Κωμωδία των Παρεξηγήσεων” είναι το αντικείμενο εργασίας του εργαστηρίου υποκριτικής της ομάδας Elephas tiliensis για την περίοδο 2020/21.

Εργαστήριο υποκριτικής με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και την Δέσποινα Αναστάσογλου.

367747344_1464782844064213_7954345391400864971_n

Δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων που χωρίστηκαν στη γέννα, βρίσκονται στην ίδια πόλη χωρίς να το γνωρίζουν. Μια ιλιγγιώδης φάρσα, στο όριο φαντασίας και πραγματικότητας για την ανάγκη επιστροφής σε έναν ιδανικό εαυτό και σε μια ιδανική πυρηνική οικογένεια. Οι βεβαιότητες καταρρίπτονται και οι αμφιβολίες διευρύνονται σε ένα παιχνίδι θεάτρου που μας επιστρέφει στον παιδικό μας εαυτό και στην ενήλικη ευαίσθητη ισορροπία μιας επισφαλούς βεβαιότητας για τη ζωή. Μπαίνουμε στο θέατρο και γινόμαστε παιδιά, πιο αληθινοί ενήλικες από τους αληθινούς. 
Μία σπαρταριστή κωμωδία, ένα νεανικό έργο του  Σαίξπηρ, της ίδιας χρονικής περιόδου με τους Δύο Άρχοντες από τη Βερόνα και Το Ημέρωμα της Στρίγγλας (1592-1594), βασισμένο στους Μέναιχμους του Πλαύτου, είναι το πεδίο της φετινής μας εργασίας.
Η “Κωμωδία των παρεξηγήσεων”, ένα έργο ύμνος στο θέατρο, δίνει το έναυσμα για την ενασχόληση με ένα θέατρο που ελευθερώνει στον ερμηνευτή όλα τα πεδία επεξεργασίας, διανοητικής και συναισθηματικής, που μπορούν να χτίσουν την τεχνική του και να ελευθερώσουν τον φαντασιακό του χώρο. Θα εργαστούμε πάνω στην έννοια του κωμικού και του ρυθμού. Τί είναι ρυθμός; Τί είναι χιούμορ; Πώς πετυχαίνω το απροσδόκητο της ζωής που γίνεται αστείο και τραγικό μαζι; Ποιά μέσα σκέψη, ποιό μέσα τέμπο μορφοποιείται σε λέξη και απευθύνεται;
Ερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο ο ερμηνευτής συστηματοποιεί τα μέσα του και διευρύνει τα όριά του, προκειμένου να συνδεθεί και να ελευθερωθεί από τους όρους και τις έννοιες του κειμένου. Η λέξη και το κείμενο -ως σύνολο λέξεων- εμπεριέχει τον χώρο της ερμηνείας, της προσωπικής εμπλοκής και της ελευθερίας του ερμηνευτή. Η άσκηση πάνω στο κείμενο, η σωματοποίηση των εννοιών του και η αναζήτηση της «συγκινησιακής» του ταυτότητας αποτελούν τα ζητούμενα του εργαστηρίου. Ο λόγος γίνεται το όχημα για να βρεθεί το σώμα και η δράση, ενώ ανοίγει την επικοινωνία με τον φαντασιακό ήρωα που ενυπάρχει στον καθένα μας.
Το εργαστήριο διανύει την ενδέκατη χρονιά λειτουργίας του. Έχουμε δουλέψει πάνω σε κείμενα Μολιέρου, Μπόρχες, Σοφοκλή, Τσέχοφ, Μπέκετ, Σαίξπηρ, Ίψεν, Φρέιν. Οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες. Μελετάμε όλα τα στάδια της υποκριτικής λειτουργίας, μελέτη του κειμένου, σωματικές ασκήσεις, ασκήσεις λόγου, υποκριτικές ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς. Μέσω της διαδικασίας αυτής, συλλέγουμε το υλικό που θα αποτελέσει την παράσταση, καθώς η παρουσίαση στο κοινό ολοκληρώνει την διαδικασία. Πολύ συνειδητά το εργαστήριο κάθε χρονιά αποτελείται τόσο από επαγγελματίες ηθοποιούς, όσο κι από ερασιτέχνες καθώς η ζύμωση αυτή είναι πολύ δημιουργική, αποκαλυπτική και βοηθητική και για τις δυο πλευρές.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, καθώς και σε σπουδαστές δραματικών σχολών.
Το εργαστήριο ολοκληρώνει τον κύκλο του με μια σειρά παραστάσεων τον Ιούνιο του 2021 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Οκτώβριος 2020 – Ιούνιος 2021
Κάθε Σάββατο: 16.00 – 19.00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Τα μαθήματα γίνονται στο Loop Dance Lab | Μετρό Συγγρού-Φιξ, Ηλεκτρικός-Πετράλωνα

Λόγω των μέτρων προστασίας ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, προκειμένου να είμαστε όλοι ασφαλείς. Η αίθουσα του Loop Dance Lab είναι ευρύχωρη, αερίζεται φυσικά και απολυμαίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες.
Σε περίπτωση που, λόγω συνθηκών, δεν επιτρέπονται για κάποιο διάστημα διά ζώσης μαθήματα, κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης τα μαθήματα πραγματοποιούνται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom.