Φιλοκτήτης

Παραστάσεις

Φιλοκτήτης PR photo by © Karol Jarek (1)

Ο Φιλοκτήτης, μια παράσταση βασισμένη στο σπουδαίο έργο του Σοφοκλή, παρουσιάζεται απ’ την ομάδα Elephas tiliensis, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου, για δεύτερη χρονιά στο θέατρο skrow.

Ο Φιλοκτήτης αποτελεί την πρώτη περιγραφή ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας στην ανθρώπινη ιστορία. Οι Elephas tiliensis καταπιάνονται με την ιστορία του Φιλοκτήτη, του πιο μοναχικού ήρωα του Σοφοκλή, του πιο αποτρόπαια αδικημένου, σε μια παράσταση σχεδόν ψυχαναλυτική, που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Μπλάνα στη μετάφραση και του Παύλου Παυλίδη στην πρωτότυπη μουσική. Σκιαγραφώντας τη θεραπευτική λειτουργία των ηρώων και τους εσωτερικούς μηχανισμούς που οδηγούν στη συνεξέλιξή τους, ο Φιλοκτήτης των Elephas tiliensis είναι μια παράσταση για τη βαθιά πίστη στις δυνατότητες του ανθρώπου ν’ αντισταθεί και να μετατρέψει τη δυσλειτουργία σε υγεία, ψυχική και σωματική.

Ο Φιλοκτήτης εκστρατεύει μαζί με τους Έλληνες στην Τροία με επτά πλοία. Όμως, δεν φτάνει ποτέ, καθώς τον δαγκώνει ένα ιερό υδρόβιο φίδι στο νησί Χρύσα. Οι Ατρείδες- ο Αγαμέμνων κι ο Μενέλαος- εξορίζουν τον Φιλοκτήτη στη Λήμνο, γιατί δεν αντέχουν τα ουρλιαχτά του πόνου και τη δυσοσμία της πληγής του, που διαταράσσουν όλο το στρατόπεδο. Ζει δέκα χρόνια σε μια σπηλιά ολομόναχος, άρρωστος, με μόνο εφόδιο το περίφημο τόξο που του χάρισε ο Ηρακλής, όταν εκείνος του έσωσε τη ζωή.

Στη Λήμνο φτάνουν ο Οδυσσέας και ο γιος του Αχιλλέα, ο Νεοπτόλεμος, για να πείσουν τον Φιλοκτήτη να τους ακολουθήσει πίσω στην Τροία, μιας και ο χρησμός του μάντη Έλενου έλεγε πως οι Έλληνες θα κερδίσουν τον πόλεμο μόνο με τα ανίκητα βέλη του Ηρακλή. Ο Οδυσσέας προτρέπει τον Νεοπτόλεμο να ξεγελάσει τον Φιλοκτήτη και να τον πάρει μαζί του στην Τροία. Ο Νεοπτόλεμος έρχεται αντιμέτωπος με ένα ηθικό δίλλημα, αλλά μπρος στην πίεση και τις υποσχέσεις του Οδυσσέα για δόξα και τιμές, υποχωρεί και με δόλο πείθει τον Φιλοκτήτη να του τα παραδώσει. Στη συνέχεια, όμως, υποκύπτει στις επιταγές της συνείδησής του κι επιστρέφει στον Φιλοκτήτη το τόξο και τα βέλη του Ηρακλή. Τέλος, μετά την παρέμβαση αυτού του τελευταίου ως από μηχανής θεού, ο Φιλοκτήτης μεταβαίνει στην Τροία, σκοτώνει με τα βέλη του τον Πάρι και φέρνει τη νίκη στους Αχαιούς.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Ο Φιλοκτήτης παρουσιάστηκε στις 20 και 21 Απριλίου στο Φεστιβάλ “Αντίβαρο” στο Ρέθυμνο και στις 3, 4 και 5 Μαΐου στο θέατρο act στην Πάτρα.

Φιλοκτήτης PR photo by © Karol Jarek (7)


Μετάφραση
:
Σκηνοθεσία
:
Μουσική:
Σκηνικός χώρος, Κοστούμια:
Φωτισμοί
:
Υπέρτιτλοι:
Φωτογραφίες:
Παίζουν:
Γιώργος Μπλάνας
Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου

Παύλος Παυλίδης
Ιωάννα Πλέσσα
Βασίλης Κλωτσοτήρας
supertitles
Karol Jarek
Γιούλα Μπούνταλη, Δέσποινα Αναστάσογλου, Δημήτρης ΑγαρτζίδηςΤην περίοδο 2018/19 η παράσταση ανέβηκε στο ΚΕΤ (Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων). Τον ρόλο του Νεοπτόλεμου στην πρώτη εκδοχή έπαιξε η Ειρήνη Μπούνταλη.

Φιλοκτήτης PR photo by © Karol Jarek (9)

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Ο Φιλοκτήτης είναι ένα έργο για τον ανθρώπινο αγώνα. «Φύση ή εκπαίδευση, τι απ’ τα δύο υπερέχει;». Η διαλεκτική τίθεται σε διάζευξη με τη βία και τον δόλο. Κάθε πρόσωπο διακρίνεται απ’ τη σημασία που αποδίδει στη μια ή την άλλη αξία, δηλαδή την ηθική του. Έτσι καθρεφτίζει τον χαρακτήρα και την ψυχολογία του, αντιπροσωπεύοντας μόνο τη δική του επιλογή, τη δική του θέληση, την ανθρώπινη κρίση του. Με άλλα λόγια, η ψυχολογία ξεκινά με την ηθική. Η ηθική είναι αυτή που ανοίγει πρώτη τους δρόμους της εσωτερικότητας και αναδεικνύει ζητήματα πολιτικά, αξιών- όπως η φιλία, η συνεργασία, η συμπόνια κι η δικαιοσύνη- και τα συνδέει με την αρρώστια, την οδύνη αλλά και τη θεραπεία σε κυριολεκτικό και μεταφορικό επίπεδο.

Οι αλλαγές στον Φιλοκτήτη συντελούνται ασυνείδητα. Με τον Σοφοκλή να πλησιάζει περισσότερο- κατά παράδοξο τρόπο- τη φροϋδική ψυχολογία του ασυνειδήτου, ο θεραπευόμενος αναλαμβάνει τις ευθύνες του, αυξάνει τις επιλογές του και σταδιακά θεραπεύεται. Η σχέση του Φιλοκτήτη με τον Νεοπτόλεμο αναπτύσσεται σταδιακά, βοηθώντας τους δυο ήρωες να θεραπευτούν, έστω κι αν ξεκινά απ’ τη μια πλευρά με δόλιο σκοπό. Ο Φιλοκτήτης είναι ένα έργο για τη δυσκολία της επιβίωσης έξω απ’ την ανθρώπινη κοινωνία, αφού η μνήμη των άλλων είναι η απόδειξη ότι κάποτε υπήρξαμε.

Και ταυτόχρονα, είναι ένα εκπληκτικό μάθημα εκπαίδευσης στην ενσυναίσθηση.

Παραστάσεις

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 10€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

TRAILERS

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

tospirto.net | Ο ψυχαναλυτικός Φιλοκτήτης στα χέρια των Αγαρτζίδη και Αναστάσογλου

Αθηνόραμα | Συνέντευξη στη Μαρία Κρύου

Lifo | Πρώτες εικόνες από τον Φιλοκτήτη

Athens voice | Συνέντευξη των συντελεστών στην Κάλλη Κυριακού

tospirto.net | Συνέντευξη στην Γεωργία Οικονόμου

theatro.gr | Κριτική από την Αθηνά Κακλαμάνη

tospirto.net | Κριτική από την Στέλλα Χαραμή

Θεαθήναι | Κριτική από την Λίλα Παπαπάσχου

rejected.gr | Σημειώσεις για τον Φιλοκτήτη

cue | Η ψυχολόγος Αγγελική Κουτελιά είδε την παράσταση

artplay.gr | Μάνια Ζούση

Ραδιοτηλεόραση | Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Φιλοκτήτης LOW RES photo by © Karol Jarek (50)

Φιλοκτήτης LOW RES photo by © Karol Jarek (9)

Φιλοκτήτης LOW RES photo by © Karol Jarek (44)

Φιλοκτήτης LOW RES photo by © Karol Jarek (26)

Φιλοκτήτης LOW RES photo by © Karol Jarek (23)

Φιλοκτήτης LOW RES photo by © Karol Jarek (36)